Verschil tussen Winter- & Zomerbanden
Het meest voor de hand liggende verschil tussen zomer en winterbanden is het profiel.Het profiel van een winterband is meestal grof en voorzien van dunne lamellen teneinde op modder en sneeuw zo goed mogelijk grip te hebben. Een zomerband heeft geen lamellen en is voorzien van brede sleuven en compacte schouders. Deze sleuven zorgen voor een snelle waterafvoer terwijl de schouders zorgen voor een goed wegcontact in de bochten. De hardheid van een winterband is lager dan die van een zomerband doordat rubber ook een temperatuurs-afhankelijke hardheid heeft. Over het algemeen is te stellen dat een winterband beter presteert onder de 7 graden Celsius dan een zomerband. Bij te hoge temperaturen zal een winterband veel sneller slijten dan een zomerband. De M+S indicatie die op veel typen winterbanden kan worden aangetroffen staat voor “modder en sneeuw ”. Winterbanden hoeven niet aan de voor het voertuig vastgestelde maximum snelheidsindicatie te voldoen.Wanneer moet ik van zomer- naar winterband wisselen?
Bij temperaturen beneden 7 graden celcius hebben winterbanden een kortere remweg op natte wegen dan zomerbanden. Het loopvlakrubber blijft bij lage temperaturen ook elastischer en daarom is een optimale grip op sneeuw en ijs gegarandeerd. Uitgaande van een gemiddelde temperatuur van 7 graden celcius kunt u - in Nederland - uw winterbanden het best laten monteren aan het eind van september. Het monteren van uw zomerbanden kan het best in april. U rijdt dus met winterbanden als de “R” in de maand zit.Zijn winterbanden verplicht?
Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht. Houdt er wel rekening mee dat u `s winters in bijvoorbeeld Duitsland – wel verplicht bent om winterbanden te voeren. Het Duitse reglement komt er op neer dat motorvoertuigen in Duitsland te allen tijde op de juiste manier uitgerust dienen te zijn. Denk aan geschikte banden, maar ook aan een antivriesmiddel in de ruitenwis-installatie. Controleer voor vertrek de regelgeving in de landen die u bezoekt of doorkruist.Consequenties van het niet gebruiken van geschikte banden.
Wanneer een automobilist in Duitsland op basis van het verkeersreglement met ongeschikte banden rijdt riskeert hij een boete van maximaal € 40,- Bij betrokkenheid bij een verkeersongeval buiten de eigen schuld kan de automobilist medeaansprakelijk worden gesteld, waardoor de schade in sommige gevallen slechts voor 70 tot 80% wordt vergoed door de WA-verzekering. Gebruik van ongeschikte banden kan bovendien worden gezien als ernstige nalatigheid, zodat de all-riskverzekering betaling kan weigeren.